Kulinaria

Składniki:

1,5 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 20 dag pieczarek, 3 jaja, 4 łyżki oleju, tarta bułka, łyżka majeranku, sól, pieprz, inne przyprawy według uznania

Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki. Połowę ziemniaków zetrzeć na miazgę, drugą połowę na drobne wiórki. Starte ziemniaki włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekać cebulę. Pieczarki drobno pokroić. Rozdrobnioną cebulę i pieczarki udusić na oleju. Do ziemniaków wbić jaja, uduszone pieczarki, cebulę, majeranek, sól, pieprz, przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dużą formę wysmarować tłuszczem i obficie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy włożyć masę ziemniaczaną. Piec 75 minut w temperaturze około 150 stopni. Upieczoną babę ziemniaczaną wyłożyć na talerz. Podawać na ciepło z sosem grzybowym lub pomidorowym z dowolną surówką.

 

Smaczego